Magyar Kultúra Napja 2015

A magyar kultúra előtt tisztelegtünk

A magyar kultúra napja alkalmából a Balatonberényért Egyesület ünnepi műsorra invitálta az érdeklődőket szombaton estére a művelődési házba.

Bató Bernadett köszöntötte a nézőteret megtöltő egybegyűlteket. Képekkel illusztrált megnyitójában többek között az ünnep eredetéről és a magyar nyelv szépségeiről is szót ejtett. Druskóczi Tünde Sajó Sándor A magyar nyelv c. versét mondta el, nagy tapsra ragadtatva a közönséget.

Ezt követően C. Tóth Zoltán, a keszthelyi Magyarok Nagyasszonya templom orgonistájának gyönyörű koncertje következett. Barokk mesterek orgonaművei mellett Bartók Este a székelyeknél c. darabját is játszotta. Hatalmas zenei élményt nyújtó műsorát a nagyérdemű vastapssal hálálta meg.

Az ünnepi gála első részének zárásaként Bencze Imre immár klasszikusnak mondható verse (Édes, ékes apanyelvünk) szólalt meg – természetesen felvételről – a halhatatlan Sinkovits Imre tolmácsolásában.

A szünetben a szervezők süteménnyel és teával várták a megjelenteket.

A második rész az egyesület által alapított Vörös József-díj átadásával folytatódott. Toronyi Zsolt, a szervezet elnöke előbb a kitüntetés születésének okairól számolt be, majd Kovács Ilona helytörténet-kutató a névadó, Balatonberényben huszonöt esztendeig plébánosként tevékenykedő Vörös József helytörténészi és közösségszervező érdemeit méltatta. Hugi néni láthatóan elérzékenyült, amikor megtudta, hogy a díjat, amelyet ezentúl minden esztendőben a magyar kultúra napján ad át a Balatonberényért Egyesület, sok évtizedes helytörténet-kutatói munkássága előtt tisztelegve elsőként épp ő veheti át. A kitüntetetéshez e helyről is nagy szeretettel gratulálunk!

A műsor hátralévő részében előbb Bereczky Szilárd Bencze Imre versének (Ékes, édes apa-nyelvünk) második részét tolmácsolta, majd az amatőr színjátszók (Bató Bernadett, dr. Hamzsa Andrea, Horváth László, Jeroscsáki Milán, Varga Zsolt) Kéri Ferenc népies, humoros színművét (A beteg disznó) adták elő Horváth Lászlóné Csiri rendezésében.

A hideg, szeles-havas időjárás ellenére a művelődési házat választókkal beszélgetve mindenki egyetértett abban, hogy községünk idén méltóképp tisztelgett a magyar kultúra előtt.

Horváth Péter