Szilveszter 2014

Különös szilveszter

„Különös szilveszter, táncol a hóember! Akár egy filmben, felvillan sok furcsa kép!” – szól a Generál együttes 1977-es dala, amit leginkább Cserháti Zsuzsa és Charlie duettje tett ismertté.

Ilyen különös szilveszter lett a mostani is, melyet a Balatonberényért Egyesület szervezett a művelődési házban december 31-én. Volt hó, voltak felvillanó képek, filmes-zenés retro utalások, virsli, pezsgő, tűzijáték stb.

Kellemes meglepetésként ért minket, hogy ilyen nagy érdeklődés volt a program iránt, sikerült megtöltenünk a művelődési házat már előző nap, így sajnos a helyszínen próbálkozó pár embert már nem tudtuk leültetni. Viszont felajánlottuk nekik, hogy éjfél után féláron bejöhetnek, e lehetőséggel aztán többen éltek is.

Nyolcra hirdettük a kezdést, a többség meg is érkezett kilencig, és indulhatott a buli. Hamarosan benépesült a táncparkett, és a büfét is megrohamozták a szomjazók. Elkezdődött a tombolaárusítás, fogyott is szép számmal, köszönhetően a több mint negyven nyereménytárgynak és a vonzó fődíjnak. Fél 11 tájban, a táncolók szusszanását kihasználva, a szemüveges Pumuklinak öltözött Toronyi Zsolt néhány komoly fejtörést okozó feladattal próbálta szórakoztatni az összegyűlteket: régi televízió műsorok, sorozatok zenéit, valamint a 60-as, 7o-es évek termékeinek, szolgáltatásainak emblémáit kellett felismerni. Az izzasztó szellemi torna után a többségnek jólesett egy kis mozgás a parketten. Éjfélkor tűzijáték várta az érdeklődőket, bár viszonylag kevesen merészkedtek ki a hidegbe, hogy megnézzék. Ezt követte a retro feladatok értékelése és a díjak kiosztása, majd pedig a tombolasorsolás, ahol gazdára talált többek között kerámiatárgyaktól kezdve színházjegyeken, ajándékcsomagokon, tortán át egy kocsi trágya és fődíjként egy tablet is. A party nagyjából hajnali fél 5 körül ért véget, és egy gyors összepakolás után mi szervezők is nyugovóra térhettünk.

Egyesületünknek ez volt az első szilveszteri bulija, amit összességében végül sikeresnek ítéltünk, bár nyilván voltak olyan tapasztalatok, negatívumok, amelyeket a következő alkalommal át kell gondolni vagy megváltoztatni.

Amikor felmerült a szilveszteri program ötlete, sokat gondolkodtunk, számolgattunk, hogy bevállaljuk-e. Egyrészt mivel az egyesület 2014. májusában alakult, még elég csekély anyagi forrásokkal rendelkeztünk, másrészt egy egész éjszakás színvonalas program megszervezéséhez komoly munka és sok lelkes elkötelezett ember szükséges. Hosszas mérlegelés után mégis úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk.

Azzal az elejétől tisztában voltunk, hogy élőzenére nem nagyon futja a keretünkből. Egyrészt mert ebben az esetben a minőség és az igényesség alapelv lett volna, az ebbe a kategóriába tartozó zenekarok, zenészek díja pedig nagyon magas, különösen szilveszterkor, ráadásul a legtöbbjük már hónapokkal előbb elkötelezte magát valahova. Másrészt, ha mégis hívunk egy jobb zenekart, magasabb belépőjeggyel kellett volna kalkulálnunk, azt meg kockázatosabb volna értékesíteni.

Így jött a képbe a DJ és a retro party lehetősége. Akik látták a plakátot (és el is olvasták), tudhatták, hogy épp emiatt nem kifejezetten báli zene volt várható. Így azokat a kritikus visszajelzéseket nem nagyon tudjuk értelmezni, hogy miért nem volt mulatós zene meg csárdás? Ezt mi sehol sem ígértük, a retro a mi olvasatunkban nem ez. Mindemellett el kell ismernünk, hogy a zene némileg valóban kifogásolható volt, mert nem alkalmazkodott kellően a korosztályi elvárásokhoz. Kicsit sok volt a külföldi számból és a 90-es évek slágereiből, és hiányoztak a 6o-as, 7o-es évek táncolható-énekelhető zenéi. Ezt közben is jeleztük a DJ-nek, de valami miatt nem volt igazán foganatja… Igyekszünk tanulni belőle, és legközelebb olyan személyre bízzuk a zene szolgáltatását, aki jobban alkalmazkodik az igényekhez.

Azt gondoljuk azonban, hogy aki akarta, volt hozzá társasága és jókedve, jól tudta érezni magát. A tapasztalatokat összegezve és a fényképeket visszanézve jó hangulatú buli volt, kaptunk sok pozitív reakciót, a negatív visszajelzéseket pedig megpróbáljuk a helyükön kezelni. Reméljük, hogy az idei szilvesztert a fentiek ismeretében még jobbá és emlékezetesebbé tudjuk majd tenni.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik megvették a belépőjegyet és eljöttek, illetve bármilyen formában támogatták a rendezvényt, legyen az anyagi hozzájárulás, befektetett munka, tombola felajánlás vagy bármi más.

A belépőjegyekből, tombola eladásból és a büfé által forgalmazott összegből származó pénz – a költségek kiegyenlítése után – a Balatonberényért Egyesület bevétele, abból más személynek anyagi haszna nem származik, a rendezvény megvalósításában közreműködők (legyen az szervezés, lebonyolítás, tombola vagy a büfében történő árusítás) valamennyien önkéntesen, díjazás nélkül végezték a munkájukat.